Grashark: 13x de beste van 2024 [Test + Review]

De grashark is een handig hulpmiddel voor iedereen met een voor- of achtertuin én die met een kantensteker of grastrimmer aan de slag is geweest. Vandaar dat wij dit blog hebben geschreven, waarin je alles ontdekt over grasharken.

In dit artikel nemen wij je mee in de beste grashark van 2024. Ook nemen wij je mee in wat een grashark precies is, waar je op moet letten bij het kopen van grasharken en waarom je dit product nodig hebt.

We sluiten af met wat tips rondom hoe je een gras hark gebruikt en hoe je dit item het beste kunt reinigen. Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina!

De beste grashark van 2024

Tijdens het doen van onze product onderzoeken kijken we standaard naar een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen, populariteit, materiaalgebruik enzovoort. We testen (vaak) ook zelf producten en vergelijken tientallen items om tot een selectie te komen.

Door naar deze punten te kijken én dit onderzoek uit te voeren, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste spullen kunnen laten zien. De kans dat jij hierdoor het perfecte product vind is groot, aangezien de items in dit artikel zichzelf al bewezen hebben.

We nemen je hieronder mee in de beste grashark van 2024, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog! Welke gras hark kies jij uit? Laat je het ons weten in de reacties onderaan de pagina?

Goed om even aan te geven: onderstaande producten zijn in diverse materialen, lengtes en modellen te verkrijgen. Klik even op “controleer prijs” om de juiste voor jouw situatie te vinden.

Grasharken: Onze top 3

Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder onze top drie, op basis van reviews en ervaringen van andere mensen!

Bij ieder product vermelden we ook de plus- en minpunten. Op die manier kan jij een product kiezen dat zichzelf al bewezen heeft én dat andere mensen ook top vinden. Een beter product ga je dus bijna niet vinden.

Grashark van Gardena

Het eerste product in onze top drie, is de Grashark van Gardena. Dit product krijgt momenteel 4,7 uit 5 sterren en meer dan 30 reviews op bol.com. Hiermee is dit één van de meest populaire producten.

De verstelbare kunststof Gardena Combi System-bladhark is uitstekend geschikt voor het bijeenharken van blad, grasresten, verticuteermateriaal en ander tuinafval. De afstand tussen de verstelbare kunststof tanden is eenvoudig verstelbaar.

Met een werkbreedte van 35 tot 52 centimeter kan je zowel grof als fijn materiaal harken. De verstelbare bladhark is daarbij geschikt voor alle stelen van het Gardena Combi System, waarbij Gardena een steellengte van 130 cm adviseert, afhankelijk van je lichaamslengte.

Pluspunten:

 • 25 jaar garantie
 • Verstelbare hark en daarmee geschikt voor zowel fijn als grof materiaal
 • Te combineren met andere stelen van Gardena

Minpunten:

 • Wordt geleverd zonder steel, dus deze moet je los aanschaffen als je die nog niet in huis hebt
 • Vanwege het kunststof materiaal opletten bij tegels. Dit kan de tanden afschrapen

Gras hark van Wolf Garten

Het tweede product in onze top drie, is de Gras hark van Wolf Garten. Dit product krijgt momenteel 4,8 uit 5 sterren en meer dan 10 reviews op bol.com.

Deze grashark van Wolf Garten wordt, net als het product van Gardena hierboven, geleverd zonder steel. Deze dien je los aan te schaffen, waarbij Wolf Garten de MultiStar steel ZM 140 aanbeveelt.

Je kunt de werkbreedte van de hark handmatig eenvoudig verstellen van 36 t/m 58 cm, zodat je zowel kleine als grote oppervlaktes zo gemakkelijk mogelijk schoonmaakt. De tanden van de grashark buigen niet dankzij het flexibele geharde staal, waardoor het perfect is voor harken.

Pluspunten:

 • 35 jaar garantie
 • Verstelbare hark en daarmee geschikt voor zowel fijn als grof materiaal
 • Groot werkoppervlak tot wel 58 centimeter
 • Flexibele tanden die niet doorbuigen door het geharde staal

Minpunten:

 • Wordt geleverd zonder steel, dus deze moet je los aanschaffen als je die nog niet in huis hebt
 • De hark kan nogal zwaar in de hand liggen

Gras hark van Synx Tools

Het derde product in onze top drie, is de Gras hark van Synx Tools. Dit product krijgt momenteel 5 uit 5 sterren en meer dan 5 reviews op bol.com.

Deze grashark van Synx Tools wordt geleverd invlusief een bamboe steel. De totale lengte bedraagt daarmee zo’n 148 centimeter. De werkbreedte bedraagt 46 centimeter en is niet verstelbaar. Handig aan dit product is dat het meeveert, waardoor het mee zal gaan met de hobbeligheid van de ondergrond.

Pluspunten:

 • Wordt geleverd inclusief steel
 • Relatief lage prijs
 • Licht van gewicht, maar toch sterk

Minpunten:

 • Dit product wordt gemaakt van bamboe, wat een minder lange levensduur heeft dan metaal

Zit jouw grashark niet in bovenstaande lijst? Zoek niet verder en neem dan hier even een kijkje bij bol.com, waar ze verschillende gras harken op voorraad hebben.

Waarom luisteren naar ons?

Tijdens het zoeken naar de beste gras hark, hebben wij de allerbeste producten onder de loep genomen. Letterlijk honderden reviews zijn doorgenomen, waarbij we naar zowel de positieve als negatieve reviews hebben gekeken. Hierbij kijken wij onder andere naar de volgende punten:

 • Prijs van het product
 • Aantal reviews van kopers
 • Hoogte van de beoordeling
 • Kwaliteit aan de hand van de reviews
 • Features en mogelijkheden die het product kan bieden

Door dit op deze manier aan te pakken, konden wij een mooie lijst van goede producten samenstellen. Op die manier kan jij de beste gras harken voor jouw situatie vinden.

Wat is een grashark?

Als het goed is heb je, na het zien van de bovenstaande producten, een goed idee van wat een grashark is. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij het je graag nog een keer uit.

Een grashark is handig tuingereedschap. Je kunt er eenvoudig bladeren en gemaaid gras mee wegharken. Dit is bijvoorbeeld handig tijdens de herfst, wat veel overtollige bladeren op het gazon met zich meebrengt (alhoewel een bladgrijper dan ook ideaal is). De grashark zorgt ervoor dat al het bladafval en gemaaid gras bij elkaar geharkt wordt, zodat alles in de groene container kan. Vervolgens heb je weer een nette tuin.

De hark beschikt over een speciaal gebogen frame met metalen tanden. Ze kunnen eenvoudig door het gras glijden, waardoor je het gazon lichtjes kunt harken. De hark neemt onkruid, loszittend gras en ander tuinafval van het gazon mee.

Grasharken beschikken over uiteenlopende formaten en ontwerpen. Je hebt bijvoorbeeld grasharken met een verstelbaar hoofd of lange telescopische stelen. Lange harken zorgen voor meer comfort, omdat je niet ver hoeft te bukken.

Wat is het verschil tussen een grashark en een tuinhark?

Veel mensen denken dat deze twee producten hetzelfde zijn, maar niets is minder waar. Een grashark gebruik je voornamelijk om afval, zoals bladeren of gemaaid gras op te harken. Een tuinhark gebruik je voor het zwaardere werk, zoals het aanharken van grind of het harken van je moestuin. Er zit dus wel degelijk een verschil tussen.

Een grashark uitkiezen kan best lastig zijn, want je hebt de keuze uit veel verschillende merken, soorten en modellen. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een handje te helpen in het maken van de juiste keuze.

Waarom zou je dan een grashark moeten kopen en welke eventuele voordelen brengt dit met zich mee? Daar staan we hieronder even bij stil.

beste grashark

Waarom een gras hark kopen?

Nu je weet wat de beste grashark is, is het belangrijk om te kijken naar wanneer je dit item zou moeten kopen.

Het is namelijk niet een product wat je zomaar even in huis haalt en er zijn veel vervangende producten op de markt. Vandaar dat wij je graag meenemen in de diverse redenen/momenten wanneer je voor een dit product zou moeten kiezen.

Verzamel gras en bladeren op een efficiënte manier

Eén van de eerste redenen waarom mensen een gras hark kopen, is meteen ook een hele belangrijke. Je kunt namelijk met een gras hark blaadjes, takjes, onkruid, loszittende planten en gemaaid gras eenvoudig verwijderen. Mensen met een gazon hebben dan ook dit product standaard in hun schuur staan. Maar er zijn meer voordelen die dit product oplevert.

Het draagt bij aan een gezond gazon

Een ander voordeel van het gebruik van een grashark is dat het helpt om je gazon gezond te houden. Zoals we hierboven benoemd hebben kan je met zo’n hark bladeren en tuinafval perfect verzamelen. Hierdoor zal de bodem weer lucht kan krijgen, wat de groei van gras bevordert.

Iedereen kan ermee overweg

Eén andere belangrijke reden waarom je een gras hark zou kunnen kopen, is dat iedereen ermee overweg kan. Of je nu een professional bent of een beginnende tuinier, met een grashark kan je jouw tuin makkelijk onderhouden en simpel het gras in je tuin bijwerken. Het product spreekt redelijk voor zich, maar verderop in dit artikel laten wij je zien hoe je het gebruikt.

Het bespaart je een hoop tijd

Naast de bovengenoemde voordelen, kun je met een grashark veel tijd en energie besparen. Je kunt er veel sneller mee werken dan met het verwijderen van gras met de hand. Je hoeft ook geen grote hoeveelheid tijd uit te trekken om de hele tuin te onderhouden. Door je tuin regelmatig te harken met een grashark, kun je je tuin gemakkelijk bijhouden.

Voor iedereen een geschikte grashark

Het laatste voordeel dat we graag willen benoemen, is dat iedereen wel een geschikte grashark kan vinden. Zoals je bovenaan dit artikel hebt kunnen zien, heb je de keuze uit veel verschillende producten en merken.

Juist vanwege dit grote aanbod is de kans groot dat je een grashark vindt wat precies bij jouw wensen aansluit én dat precies bij jouw situatie past. Met dit artikel proberen we jou alleen maar een handje te helpen.

Al met al meer dan genoeg redenen en momenten waarom je een grashark zou moeten kopen. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden, wanneer je dit product gaat kopen? Lees snel verder, want daar ga je in de volgende alinea allemaal achter komen.

gras hark

Grashark kopen? Houd hier rekening mee

Wanneer jij de beste gras hark gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op jouw eigen behoeftes en op wat je op dat moment nodig hebt.

Wij hebben de belangrijkste zaken waar je op kan letten hieronder opgesomd, in willekeurige volgorde. Niet iedereen zal elk punt even belangrijk vinden. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten, zodat je zelf kan bepalen met welke punten je wel rekening wilt houden.

Breedte van de grashark

De breedte van de grashark bepaalt ook de grootte van het werk oppervlak. Ook is het afhankelijk van het aantal tanden en de dikte van de tanden van de grashark. Je ziet vaak dat de werkbreedte uiteenloopt van zo’n 35 centimeter tot wel 55 centimeter, waarbij je ook grasharken hebt die in breedte verstelbaar zijn.

Wij adviseren om een voor een groot gazon gebruik te maken van een brede gras hark en voor een wat kleiner gazon is een kleinere gras hark perfect te gebruiken.

Inclusief of exclusief steel

Als je de producten bovenin dit artikel goed bekeken hebt, is het je waarschijnlijk opgevallen dat je grasharken zowel met steel als zonder steel kunt kopen. Merken zoals Gardena maken voor veel producten gebruik van een universeel systeem, waardoor je de steel aan ieder uiteinde (zoals een grashark) kunt koppelen.

Check daarom bij het product dat je op het oog hebt of het met een steel geleverd wordt, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Lengte van de steel

Naast of het product met of zonder steel geleverd wordt, is ook de lengte van de steel een belangrijk iets om naar te kijken. Dit is enerzijds afhankelijk van jouw eigen lengte en anderzijds van jouw voorkeur. Een langere steel zorgt ervoor dat je een groter oppervlak in één keer kunt harken. Echter kost dit ook meer kracht. Onze voorkeur gaat uit naar een steel van zo’n 1,4 tot 1,50 meter.

Materiaalgebruik

Je wilt niet dat je grashark binnen de kortste keren afbreekt. Ga daarom voor een bekend merk en goede materialen. Je kunt de kwaliteit van de tanden en de steel het beste goed controleren, door simpelweg de productomschrijving door te nemen.

Qua materialen loopt het uiteen van kunststof en nylon tot aan staal, waarbij staal vooral robuust is en kunststof en nylon vooral erg licht zijn.

Goedkope grasharken moeten sneller vervangen worden, waardoor je uiteindelijk meer geld kwijt bent dan met een duurder exemplaar, welke jarenlang meegaat.

Reviews en ervaringen van andere mensen

Wanneer je op zoek bent naar een bepaald product, is het goed om ook te kijken naar de reviews die andere mensen achterlaten. Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die andere mensen met bepaalde producten hebben. 

Vaak hebben deze mensen het product al uitgeprobeerd en voor een langere tijd getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan ondervinden. Producten die veelal slechte reviews of lage scores krijgen, wil je dan het beste vermijden. Hierdoor ben je ervan verzekerd om alleen maar de beste items in huis te halen.

Prijs van de grashark

Als laatste puntje is het van belang dat je de prijs betaald waarbij je jezelf comfortabel vindt, voor de kwaliteit die je nodig hebt. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat voor ieder product over.

Hierbij is het goed om te weten dat de prijs van een grashark begint vanaf zo’n €10 en kan oplopen tot ongeveer €65, voor als je het beste van het beste zoekt. Houd er dus rekening mee dat jouw budget tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten.

Met deze punten in gedachten, zou je een goede grashark kunnen kiezen. Neem de tijd om verschillende grasharken te vergelijken en kies de gras hark die het beste bij je behoeften en budget past. Laten we nu verder gaan met hoe je een grashark gebruikt

grashark

Hoe gebruik je een grashark en waarmee rekening houden?

Wanneer je de beste grashark hebt gekocht, is het natuurlijk fijn om te weten hoe je dit product op de juiste manier gebruikt én waarmee je rekening dient te houden. Je ontdekt het in deze alinea.

De eerste tip die wij jou mee willen geven, is om de gebruiksaanwijzing goed door te nemen. Hierin staat vermeld hoe je het product op een veilige en verantwoorde manier gebruikt. Om een grashark te gebruiken, volg je de volgende stappen:

Kies het juiste moment

Je kunt het beste met droog gras harken. Nat gras kan gaan klonteren, waardoor de hark niet soepel door het gazon gaat. Je kunt het beste aan de rand van het gazon beginnen en geleidelijk naar het midden toe werken.

Verzamel gras en bladeren

Gras en bladeren kunnen het beste naar een punt geharkt worden, zodat er een hoopje ontstaat. Loop het hele gazon nog eens na en kijk of alles weg is. Wordt het hoopje te groot? Dan kun je het tuinafval naar een andere open plek op het gazon harken.

Verwijder gras en bladeren

Je kunt een composthoop creëren, waar je al het tuinafval op stort. Je kunt het afval ook in de groene container stoppen en wachten tot deze geleegd wordt. Laat het hoopje nooit op je gazon liggen, omdat dit kan gaan rotten en het gazon kan beschadigen.

Oké, je weet nu bijna alles wat je hoort te weten over grasharken. We hebben het alleen nog niet gehad over hoe je dit item het beste kunt reinigen. Daarom dat wij onze koopgids met deze informatie afsluiten. Lees verder.

Hoe maak je een grashark schoon?

Het regelmatig goed schoonmaken van een grashark is belangrijk, omdat je zo de levensduur van dit product kunt verlengen.

Maar hoe maak je nu een grashark schoon en waarmee dien je allemaal rekening te houden? Gelukkig is dat niet zo heel moeilijk en kom je al een heel eind met het volgen van de onderstaande stappen.

Wat wij sowieso adviseren is om de handleiding goed door te nemen. Vaak staat hierin vermeld hoe je het product het beste kan schoonmaken, welke stappen je moet volgen en wat je daarvoor allemaal nodig zal hebben. Onderstaande stappen zijn dan ook een globale uitleg en wat tips & tricks.

Allereerst is het van belang om al het tuinafval tussen de tanden verwijderen. Vervolgens kun je de hark onder de kraan of tuinslang afspoelen. Je kunt de hark ook eenvoudig met een emmer en sopje reinigen. Eventuele modder of hardnekkige vlekken op de hark kan je met een stevige borstel verwijderen.

Tot slot, gebruik een droge, schone doek om het gereedschap af te nemen. Zorg ervoor dat je alle vlekken en smeer verwijderd. Als de grashark helemaal schoon is, kun je het opbergen. Door je grashark regelmatig schoon te maken, kun je ervoor zorgen dat het gereedschap in goede staat blijft en dat je er nog lange tijd gebruik van kunt maken

We zijn nu aan het einde gekomen van onze koopgids. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze én dat je het perfecte product voor jouw situatie hebt gekocht. Laat je ons in de reacties onderaan de pagina weten voor welk item je gekozen hebt? We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Plaats een reactie